Xylitol – přírodní sladidlo

Xylitol jako sladidlo
Xylitol je stejně sladký jako cukr, ale navíc příznivě působí na vaše tělo

Pokud hledáte mezi přírodními sladidly to pravé, které by nahradilo nezdravý cukr, vyzkoušejte xylitol. Cukru se vyrovná ve všech ohledech. Chuť cukru a xylitolu od sebe takřka nerozeznáte, na rozdíl od některých náhradních sladidel nemá xylitol nepříjemnou pachuť. Navíc na rozdíl od cukru má xylitol třikrát méně kalorií, nezvyšuje hladinu cukru v krvi, je jednoduše zdravou a přírodní náhradou.

Na slazení i do pečení

Sladidlo xylitol seženete v podobě bílého prášku. Používat jej můžete stejně jako cukr. Přidávat jej lze do čaje nebo kávy. Hodí se i do pečení nebo při vaření. Na rozdíl od jiných sladidel se v teple nerozkládá. A sladký je stejně jako cukr. Použití tak nemůže být snadnější: v receptu cukr nahradíte xylitolem bez jakékoliv úpravy množství.

Xylitol jako přírodní sladidlo pro diabetiky?

Xylitol nijak neovlivňuje hladinu cukru v krvi a tělo k jeho zpracování nepotřebuje produkovat inzulin. Je proto vhodnou náhradou cukru pro diabetiky. Před zařazením do jídelníčku se ale cukrovkářům doporučuje poradit se nejprve se svým lékařem.

Přírodní původ a výhody pro zdraví

Xylitol jako náhradní sladidlo není lidskému tělu cizí, vyskytuje se i ve většině ovoce a zeleniny, získává se obvykle z břízy nebo z kukuřice.

Ovoce, ve kterém se vyskytuje Xylitol
Xylitol se vyskytuje i v ovoci a zelenině

Mimo zájem jeho uživatelů nezůstávají ani jeho pozitivní přínosy na zdraví, mezi nimiž vyniká prokázaný účinek na snížení výskytu zubního kazu. Pro dosažení skutečně efektivních výsledků je třeba dodávat xylitol tělu pravidelně, ideálně pětkrát denně. Sladidlo xylitol tak vedle žvýkaček s xylitolem a bonbonů, tvoří základ zdravé stravy při péči o zuby.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

ZAUJAL VÁS BŘEZOVÝ CUKR?
Nemáme rádi spam. Pošleme Vám maxímálně jeden email za měsíc.
Každý měsíc můžete zdarma vyhrát balení březového cukru.

Jak na to? Stačí se níže přihlásit k odběru novinek o březovém cukru. Samozřejmě se později můžete kdykoliv odhlásit.