Xylitol jako možná alternativa pro diabetiky

Na trhu se to jen hemží alternativami cukru. Jako diabetici pravděpodobně často nevíte, který je pro vás ten pravý. Vhodným řešením pro vás může být xylitol.

Na rozdíl od ostatních sladidel xylitol neobsahuje škodlivý aspartam. Navíc se jeho chuť nejvíce podobá cukru a také ho připomíná i vzhledem. Po konzumaci xylitolu vás nebude trápit ani špatná dochuť, spojená s klasickými sladidly.

Jaké jsou další výhody xylitolu pro diabetiky?

1)   Nulový obsah sacharidů

Xylitol neobsahuje fruktózu a nemá vliv na hladinu cukru v krvi nebo inzulín jako klasický cukr. Neobsahuje tedy žádné sacharidy a navíc má až o 40 % méně kalorií než cukr.

2)   Nízký glykemický index

Hodnota glykemického indexu u cukru je 68. Na druhou stranu glykemický index xylitolu je pouze 7. Tabulka glykemického indexu měří, jak rychle se sacharidy rozpadají a přeměňuje na glukózu. To znamená, že normální stolní cukr zvyšuje hladinu cukru v krvi až desetkrát rychleji než xylitol. Xylitol se absorbuje pomalu, a proto nemá žádné škodlivé účinky jako cukr.

3)   Chutná skoro jako cukr

Ze všech alternativ klasického cukru ho xylitol chuťově připomíná nejvíce. I kvůli tomu ho často diabetici volí jako náhražku za cukr místo jiných sladidel. S xylitolem téměř nepoznáte, že už nekonzumujete klasický cukr.

Xylitol je svými vlastnostmi vhodná sladidlo pro diabetiky
Xylitol je svými vlastnostmi vhodná sladidlo pro diabetiky

4)   Přírodní původ

Velmi příjemným benefitem je fakt, že xylitol je na rozdíl od ostatních sladidel vyrobený z přírodních surovin. Získává se buď z kukuřičných klasů anebo břízy. Spousta výrobců xylitolu dává přednost kukuřičných klasům, jelikož je jejich produkce snazší a navíc mnohem více udržitelná. Kromě toho se xylitol přirozeně objevuje jako látka v ovoci i v lidském organismu.

5)   Rozlučte se s nepříjemnou dochutí

Sladidla mohou být jakkoliv skvělá, ale většinou doplatí na jednu negativní vlastnost – v ústech vám po konzumaci vytvoří nepříjemnou dochuť. Xylitol nejen, že má výbornou chuť, ale také u něj nebývá žádná špatná dochuť.

Ať už se cukru vzdáváte ze zdravotních důvodů nebo vlastního rozhodnutí, zvažte místo něj konzumaci xylitolu. Často může být vhodným řešením pro diabetiky. Nicméně vždy záleží na zdravotním stavu a jídelníčku diabetika, podle kterého se určuje, zda a kolik xylitolu si může vzít. Doporučujeme proto se raději nejprve poradit se svým ošetřujícím lékařem nebo výživovým poradcem.

ZAUJAL VÁS BŘEZOVÝ CUKR?
Nemáme rádi spam. Pošleme Vám maxímálně jeden email za měsíc.
Každý měsíc můžete zdarma vyhrát balení březového cukru.

Jak na to? Stačí se níže přihlásit k odběru novinek o březovém cukru. Samozřejmě se později můžete kdykoliv odhlásit.