Přírodní sladidlo březový cukr
Alternativním označením pro xylitol je také březový cukr, méně často se používá název dřevný cukr. Xylitol pochází z řeckého označení pro dřevo: xylo.
Přes ustálené označení není dřevo břízy (přesněji kůra stromu) jediným zdrojem tohoto přírodního sladidla. Xylitol se může získávat i ze stvolů kukuřice, které jsou jinak odpadním produktem zemědělské výroby. Díky těžbě xylitolu tak dostávají dalšího využití než pouhé přeměny na oxid uhličitý při spálení. Získaná látka, xylitol, se však v ničem neliší, ať už se získává z břízy nebo z kukuřice.

Březový cukr je oblíbeným přírodním sladidlem, jako zdravou náhradu cukru jej volí diabetici i ti, co myslí na svoje zdraví a štíhlou linii. Obsahuje výrazně méně kalorií než cukr a přitom je stejně sladký a chuťově zaměnitelný. Oceňované jsou i účinky xylitolu na zdraví, především zubů. Xylitolové bonbony a žvýkačky s xylitolem pomáhají udržet správné pH v ústech a předcházet vzniku zubního kazu. Březový cukr neboli xylitol je dobrou volbou pokud chcete nahradit cukr a sladkosti zdravou a přírodní pochutinou.
Napsat komentář