Pozitivní účinky xylitolu

Uplatnění v péči o zuby

Xylitol se využívá jako prevence zubního kazuXylitol bojuje proti zubnímu kazu

Xylitol je po 40 letech výzkumu a tisících studií potvrzujících jeho účinnost a bezpečnost jedním z nejnovějších, nejsnadnějších a nejchutnějších způsobů jak bojovat proti zubnímu kazu. Průzkumy prováděné v řadě rozličných podmínek potvrzují, že používání xylitolu výrazně snižuje kazivost zubů jak ve vysoce rizikových skupinách (častý výskyt kazů, nevhodná strava a nedostatečná ústní hygiena), tak také u méně rizikových skupin (nízká četnost kazů, zohledňování veškerých aktuálních preventivních doporučení). Žvýkačky a bonbony bez cukru využívající xylitol jaka hlavní sladidlo již získaly oficiální vyjádření podpory od šesti národních zubařských asociací.


Uplatnění v lékařství

Xylitol zabraňuje vzniku infekcí v horních cestách dýchacíchXylitol uleví vašemu nosu

Xylitol prospívá zdraví řadou způsobů. Bylo prokázáno, že přidávání xylitolu do solných roztoků nosních sprejů, konviček neti a protikolikových kojeneckých lahví zvyšuje jejich efektivitu v boji proti ušním infekcím (otitus media) u dětí, zánětům dutin u dospělých a astmatu a alergií u všech věkových skupin. Xylitol pomáhá zabránit škodlivým bakteriím, které způsobují infekce horních cest dýchacích, udržet se na povrchu tkání, a pokud se bakterie nedokáží udržet na povrchu tkáně, nemohou v ní způsobit infekci. Xylitol napomáhá přirozenému procesu čištění těla od alergenů, spouštěčů astmatu a škodlivých bakterií.


Uplatnění ve výživě

Xylitol mohou požívat jako náhradní sladidlo i diabeticiXylitol se používá ke slazení různých jídel už od 60. let minulého století

Xylitol se vstřebává pomalu a je využit jen částečně, díky čemuž lze tvrdit, že příjem kalorií z xylitolu je nižší: 2,4 kalorie na gram, tedy o 40 % méně než u ostatních sacharidů. Tělo navíc ke zpracování xylitolu nepotřebuje inzulin, proto je xylitol v některých zemích intenzivně využívaným sladidlem pro diabetiky. Ve Spojených státech je xylitol schválené potravinové aditivum, které lze do potravin se speciálním účelem přidávat v libovolném množství.


Informace pro zdravotnický personál

Xylitol příznivě působí na zdravíZubaři, lékaři a výživoví terapeuti by měli být obeznámeni se studiemi a výzkumem zabývajícími se xylitolem, aby se svými pacienty byli schopni hovořit o výhodách užívání xylitolu. Xylitol snižuje schopnost bakterií ulpívat na tkáních nosní dutiny, předchází zubnímu kazu a funguje jako bezpečná náhrada cukru pro diabetiky. Zubaři mohou svým pacientům doporučit každodenní užívání xylitolu (ideální je používat xylitol pětkrát denně, vždy po jídle), chtějí-li dosáhnout výrazného snížení počtu bakterií v ústní dutině. Lékaři a nutriční terapeuti mohou xylitol doporučovat jak pacientům trpícím cukrovkou, tak i všem ostatním, kteří chtějí těžit z jeho skvělých vlastností.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

ZAUJAL VÁS BŘEZOVÝ CUKR?
Nemáme rádi spam. Pošleme Vám maxímálně jeden email za měsíc.
Každý měsíc můžete zdarma vyhrát balení březového cukru.

Jak na to? Stačí se níže přihlásit k odběru novinek o březovém cukru. Samozřejmě se později můžete kdykoliv odhlásit.