Pozitivní účinky xylitolu v oblasti výživy
Jak můžeme bojovat s epidemií nadměrné konzumace cukru?

Nebezpečí konzumace cukrů a rafinovaných sacharidů je velmi dobře zdokumentováno. Nadměrná spotřeba cukru může způsobovat hypoglykémii a přibírání na váze, a v důsledku toho také cukrovku a obezitu. Kromě toho cukr zvyšuje krevní tlak a hladinu triacylglycerolu a „špatného“ cholesterolu, a tedy také riziko srdečních chorob. Děti, které jedí příliš cukru, mají problémy s učením a koncentrací. A to jsme zmínili jen několik málo z mnoha negativních účinků, které cukr v lidském organismu způsobuje!
Vzhledem k tomu, že průměrný Američan zkonzumuje neuvěřitelných 31 kg cukru za rok, potřeba bezpečného přírodního sladidla, které skvěle chutná a nezpůsobuje zdravotní problémy, je důležitější než kdy dříve. A takovým sladidlem je xylitol!
Výhody xylitolu: Xylitol je „cukr“, který vašemu tělu neškodí
Ačkoli je xylitol právě tak sladký jako stolní cukr (sacharóza), obsahuje přibližně o 40 % méně kalorií a o 75 % méně sacharidů. Už jen to může mít ohromný vliv na vaši figuru! Velice důležité je také to, že tělo xylitol vstřebává a zpracovává pomalu, v důsledku čehož jsou změny hladiny inzulinu naprosto zanedbatelné. Díky této vlastnosti Xylitol nezvyšuje hladinu cukru v krvi jako běžný cukr, který tím silně zatěžuje organismus, což má negativní dopad na zdraví daného jedince.
Řada zdravotních výhod pro diabetiky

Díky své nezávislosti na inzulinu se xylitol v Německu, Švýcarsku, Rusku a Japonsku používá jako oblíbené sladidlo pro diabetiky už od 60. let 20. století. Jestliže však trpíte cukrovkou, je důležité se před zařazením xylitolu do svého jídelníčku poradit s lékařem nebo nutričním terapeutem.
Ideální volba pro řadu receptů
Mezi výhody xylitolu patří také jeho snadné využití při vaření a pečení. Xylitol se při vysokých teplotách nerozkládá jako některá jiná sladidla, takže je ideální volbou pro prakticky každý recept obsahující cukr. Upravování receptů by ani nemohlo být snadnější – protože xylitol je stejně sladký jako cukr, stačí ho použít naprosto stejné množství (nahrazujeme tedy v poměru 1:1)!
Napsat komentář