Pozitivní účinky xylitolu na zuby

Muž si čistí zuby s pastou ze Xylitolu
Xylitol se využívá jako prevence zubního kazu

Zubní kaz vzniká tehdy, když bakterie v ústech konzumují cukry, které jíme. Pokud jíte potraviny s obsahem běžného cukru (sacharózy), dodáváte tím bakteriím ve svých ústech energii, takže se mohou množit a vytvářet kyseliny, které rozežírají zubní sklovinu. Tento „útok kyselin“ způsobuje kažení zubů a začínají vznikat zubní kazy.

Xylitol je přírodní sladidlo získané z vláknitých částí rostlin. Nerozkládá se jako cukr a pomáhá udržovat v ústech neutrální pH. Xylitol navíc brání bakteriím ulpívat na zubech. Tím zuby chrání před zubním kazem. Díky těmto vlastnostem xylitolu je útok kyselin, který by jinak mohl trvat přes půl hodiny, okamžitě zastaven. Většina lidí si těchto pozitivních účinků není vědoma, protože Úřad pro kontrolu potravin a léčiv u potravin taková tvrzení nepovoluje, a xylitol by tedy bylo třeba začít považovat za léčivo.

Méně bakterií, méně kyselin – zdravější zuby!

Jelikož bakterie v ústní dutině, které způsobují kazy, nejsou schopny zpracovávat xylitol, jejich růst je výrazně omezen. Množství kyselinotvorných bakterií v ústech lze takto snížit až o 90 %. Nevznikají žádné kyseliny, protože pH slin a zubního plaku neklesá. Po použití xylitolu bakterie na povrchu zubu tak dobře neulpívají, a v důsledku toho klesá množství zubního plaku.

Opravení poškozené skloviny

Výzkumy prokázaly, že používání xylitolu také pomáhá opravovat poškozenou sklovinu. Ústní dutinu a zuby ochraňují už samotné sliny. Sliny vyprodukované na základě stimulace obsahují veškeré složky potřebné k vyléčení počátečních stádií kazů. Jestliže člověk konzumuje cukr pouze párkrát za den, sliny se o všechno postarají samy. Většina lidí však jí potraviny obsahující cukr tak často, že obranné mechanismy ústní dutiny už nestačí.

Mezi pozitivní účinky xylitolu patří také vliv na sliny. Sliny, které obsahují xylitol, jsou zásaditější než sliny stimulované ostatními cukry. Po použití produktu s obsahem xylitolu může koncentrace základních aminokyselin a amoniaku ve slinách a zubním plaku stoupnout a stejně tak stoupá také pH zubního plaku. Jestliže pH dosáhne hodnoty 7, vápník a soli kyseliny fosforečné ve slinách se začnou přesouvat do oslabených částí skloviny. V důsledku toho začnou měkké části skloviny s nedostatkem vápníku znovu zpevňovat.

Ačkoli zvrátit rozmáhající se trend slabého zdraví a vysokých nákladů na zdravotní péči se nepodaří přes noc, zlepšení vašeho vlastního zdravotního stavu může začít spíše dřív než později a pozitivní účinky xylitolu na zdraví ústní dutiny na tom mohou mít významný podíl.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

ZAUJAL VÁS BŘEZOVÝ CUKR?
Nemáme rádi spam. Pošleme Vám maxímálně jeden email za měsíc.
Každý měsíc můžete zdarma vyhrát balení březového cukru.

Jak na to? Stačí se níže přihlásit k odběru novinek o březovém cukru. Samozřejmě se později můžete kdykoliv odhlásit.