Informace o xylitolu

Čím to, že je xylitol tak skvělou alternativou tradičních cukrů? Xylitol je přirozeně se vyskytující sacharid, který vypadá a chutná stejně jako stolní cukr. Je to přírodní sladidlo, které lze získat z jakéhokoli dřevnatého vláknitého rostlinného materiálu. Pro komerční účely se získává z obnovitelných zdrojů jako z kukuřičných palic, případně může být dalším, o něco méně ekologicky šetrným zdrojem také dřevo. Xylitol se také přirozeně vyskytuje v našem těle – dospělý jedinec průměrné velikosti vyrobí při normálním metabolismu až 15 gramů xylitolu denně. Čistý xylitol je bílá krystalická látka, která vypadá a chutná jako cukr.
Kde se xylitol bere
Xylitol je v přírodě poměrně rozšířen a většina ovoce a zeleniny, kterou denně jíme, obsahuje nějaké množství xylitolu. Pro komerční účely se xylitol získává ze dvou zdrojů: z kukuřičných palic nebo ze dřeva. Ačkoli konečný produkt je stejný, proces získávání xylitolu je u každého z těchto zdrojů různý.
Dáváme přednost xylitolu získanému z kukuřičných palic, jelikož je tento způsob šetrnější k životnímu prostředí a také trvale udržitelný. Kukuřičné palice jsou snadno obnovitelný zdroj a obvykle jsou na konci sezóny odpadním materiálem. Získávání xylitolu z kukuřičných palic, které vyrostou za 5 měsíců, je mnohem ekologičtější než získávání xylitolu ze stromů, které rostou 20 let.

Na světě existuje řada zařízení na výrobu xylitolu, většina se jich ovšem nachází v Číně. V Číně se většina kukuřice sklízí ručně, takže po sklizni zůstávají na poli hromady kukuřičných palic, které je třeba zlikvidovat. Tento problém se řeší budováním zařízení na výrobu xylitolu. Dalo by se předpokládat, že při množství kukuřice, která se vypěstuje ve Spojených státech, bude mít Amerika víc než dost kukuřičných palic, ale jelikož se v USA kukuřice sklízí strojově, palice nejsou sbírány, ale zůstávají ležet na poli.
Společnost Dupont Chemical je jedinou společností, která xylitol získává ze dřeva. Jestliže si koupíte xylitol, na němž stojí, že byl vyroben ze dřeva, pak si kupujete xylitol vyrobený společností Dupont Chemical. Tato společnost vlastní výrobny v Číně, Severní Americe a Evropě.
Znovu bychom chtěli zdůraznit, že xylitol získaný ze dřeva je naprosto stejný jako xylitol získaný z jiných zdrojů, takže xylitol získaný ze dřeva a xylitol získaný z kukuřice se opravdu v ničem neliší. Jediným důvodem, proč kukuřici považujeme za lepší zdroj xylitolu, je výrazně větší šetrnost k životnímu prostředí.
Proč používat xylitol
Xylitol výborně sladce chutná a v ústech nezanechává nepříjemnou pachuť! Ve srovnání se stolním cukrem obsahuje přibližně o třetinu kalorií méně a je zdravou alternativou pro diabetiky. Nejenže je vynikající náhradou cukru, ale také pomáhá při prevenci zubního kazu a zamezuje vytváření zubního plaku.
Často kladené otázky
Zde se dozvíte odpovědi na nejběžnější otázky týkající se xylitolu, například v čem se xylitol liší od ostatních sladidel a jak jím mohou diabetici úspěšně nahradit cukr.
Jak používat xylitol
Xylitol je nejefektivnější při používání v malých dávkách (v podobě žvýkaček, mentolek nebo bonbonů) po hlavních jídlech nebo svačinách. Tak zbavíte ústa bakterií ihned po jídle. Pro docílení optimálního účinku na zdraví vašich zubů doporučujeme používat xylitol pětkrát denně (používejte xylitol 5x denně).
Z kukuřice nebo břízy?
Existují dva hlavní druhy xylitolu (kukuřičný a březový). Ve zpracování xylitolu existuje řada rozdílů. Který typ je lepší?
Napsat komentář